sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Fyysinen valmistautuminen inttiin

Hellurei!  Sadepäivän kunniaksi päätin, että nyt taitaa olla blogipostauksen aika.

Aiempi postaukseni käsitteli henkistä valmistautumista inttiin. Nyt onkin siis vuorossa fyysinen valmistautuminen.
Naisten kunto on fyysisesti keskimääräistä heikompi, kuin miehillä. Siksi naisten jaksaminen palveluksessa herättää suurta keskustelua lähes aina, kun armeija jossain yhteydessä mainitaan.

Itse olen sitä mieltä, että jo harkitessasi palvelukseen astumista kannattaa ottaa selvää siitä, mitä fyysisiä koulutuksia palveluksen aikana teetetään. Uskoisin, että on hyvä olla tietoinen siitä, mihin on ryhtymässä. Armeija ei ole mikään huvipuisto tai parin viikon kesäleiri.
Siksi omaa fyysistä kuntoa kannattaa kohottaa jo pitkään ennen palvelukseen astumista, mikäli kokee siihen tarvetta. Toisilla lähtökohdat kunnon osalta ovat paremmat, kuin toisilla. Silti meistä jokainen voi jo etukäteen vaikuttaa omaan palveluskuntoonsa etukäteen.
Sillä tavoin ehkäistään ylikuormituksesta aiheutuvia rasitusvammoja, ym.

Itse aloitin salilla käymisen jo keväällä 2018. Innostuin siitä toden teolla. Myös lenkkeily ja pyöräily alkoi kiinnostaa noina aikoina. Perehdyin kehonhuoltoon ja terveeseen syömiseen. Painoni laski hyvinkin nopeasti ylipainosta normaaliksi. Salilla käynnin seurauksena lihaskuntoni kasvoi ja ryhtini korjaantui normaaliksi. Aluksi en lenkillä käydessäni jaksanut juosta 1 km enempää, mutta nykyisin menee helposti 5 km suhteellisen ripeällä vauhdilla. Viime talvena aloitin uimassa käymisen, mutten ehtinyt montaakaan kertaa käymään, ennen kuin ne koronan vuoksi menivätkin kiinni. Onneksi kesän tullen pääsen taas vesille treenaamaan.
Ostin kotiini kahvakuulan, jumppapallon, vastuskuminauhat ja jumppamaton. Niiden avulla pystyn tekemään suurimman osan salitreeneistä kotona silloin, kun en pääse salille. Olen innostunut kaikenlaisesta kotijumpasta ja treenaamisesta ihan kunnolla!

Edellisen kappaleen pääpointtina oli siis se, että jos et ole kovinkaan harjaantunut liikkuja ja kuntosi ei ole hyvällä tasolla niin ei kannata yrittää laittaa koko elämää uusiksi kerralla. Jos et ole tottunut liikkumaan  niin silloin pehmeä lasku elämäntapa muutokseen toimii paremmin.
Siksi kannattaakin jo hyvissä ajoin alkaa miettiä sitä omaa kuntoansa ja ottaa ihan vaikka ammattilainen avuksi. Työ- tai kouluterveyden huollossa on osaavia ammattilaisia juuri tähän hommaan. Minkäänlaiselle laihdutuskuurille tai dieetille ei ole syytä ryhtyä.

Millä tavoin konkreettisesti seuraan kuntoani?

Viime talvena tulostin netistä sellaisen lihaskunto taulukon, jonka perusteella saan pisteitä saamistani tuloksista. (Linkki alla). Sen avulla pystyin seuraamaan lihaskuntoni kehitystä pidemmällä aikavälillä.
Samoin otin Käyttöön Marsmars-sovelluksen, jossa on monenlaisia eri ohjelmia, joiden tarkoitus on kehittää palvelukseen astujan kuntoa nimenomaan inttiin sopivaksi. Sen saa ladattua kätevästi PlayKaupasta tai Appstoresta puhelimeen.

Olen juossut coopereita itsekseni jo useita kertoja. Paras tulokseni on 1,75 km. Siinä on parantamista, mutta tulokseni ovat joka kerta olleet nousujohteisia säännöllisen harjoitteluni seurauksena. Tavoitteeni olisi päästä sinne 2000 m ja jopa siitä yli.

Sen lisäksi hiihto, uinti ja pyöräily ovat olleet minulle rakkaita harrastuksia. Olenkin koko viime talven hiihtänyt ja kunto on siinäkin kohonnut nousujohteisesti. Pystyn hiihtämään vapaalla hiihtotavalla useita kilometrejä ja perinteisellä menee jopa 20 km! Toki omaan tahtiin ja taukojen kanssa. Ensi talvena on tarkoitus jatkaa metsäsuksilla hiihtoa muiden lajien rinnalla.
Nyt kesällä aion keskittyä enemmän juoksuun ja pyöräilyyn, sekä tietysti kehonhuoltoon.

Kiitos, kun jaksoit lukea postauksen läpi!

Tiedän, että teksti on tuossa alussa melko raakaa, mutta haluan omalta osaltani kertoa sen, ettei inttiin kannattaisi lähteä vain kokeilemaan.

Käyhän seuraamassa minun  intti aiheista instagramia; intti_muija21

Kaaviokuva jossa on eriteltynä kuntotestin eri lajien tulokset ja niiden pisteytys naisille ja miehille. Lajit ovat: vatsalihasliike, etunojapunnerrus ja vauhditon pituushyppy.
Kuva löytyy osoitteesta: https://intti.fi/suomen-kansainvaliset-valmiusjoukot
Olen itse käyttänyt tuota taulukkoa, vaikka olenkin hakeutunut ihan vain perus inttiin.
Kannattaa seurailla myös inttiaiheista instagram-tilejä, koska usein heiltä voi kysellä kaikenlaista palvelukseen liittyen! Ja itse ainakin sain hyviä vastauksia kysymyksiini.

Mukavaa sunnuntaita kaikille! Toivottavasti tämä postaus toi sinulle mieleesi jotain uutta.

sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Kuinka valmistaudun henkisesti?

Heippa kaikille ja leppoisaa sunnuntaita!

  Aivan ensimmäinen postaukseni tähän intti sarjaan liittyen katosi, kun jouduin siirtämään tekstejäni, eikä sitä ole emää tässä todellisuudessa. Ajattelin kuitenkin tehdä sen suunnitelmani pohjalta uudelleen jossain vaiheessa.

Tänne Lappiin tuli tänä aamuna takatalvi. Pihalla sataa räntää tai samantyyppistä lunta, kuin ensilumi on. Siksi ajattelinkin, että tänään suunnittelen ja kirjoitan tämän postauksen valmiiksi ja illalla treenailen vielä vähän kestävyyskuntoa ja lihaskuntoa. Lopuksi ajattelin tehdä vielä kunnon kehonhuollon venytellen.

Sain tällä viikolla palveluksenaloittamismääräyksen postiin. Toiveeni toteutui ja pääsin Sodankylän Jääkäriprikaatiin aloittamaan saapumiserässä 1/21 4. päivänä tammikuuta 2021. Tämä tieto oli jo monia viikkoja odotettu, joten en meinannut malttaa olla naureskelematta astellessani postin toimipisteeltä pois.

Tässä postauksessa aionkin kertoa teille omasta valmistautumisestani armeijaan henkisellä tasolla naisnäkökulmasta.

Kuinka valmistautua henkisesti?

Itse pidän kaikenlaista valmistautumista yhtä tärkeänä, kunhan se tapahtuu sopivassa suhteessa toisiinsa. Kun aloin ensimmäisiä kertoja pohtia armeijaan menoa, keskustelin asiasta muidenkin asiaa pohtivien ystävieni kanssa. Sain heiltä tukea, kannustusta ja hyviä pointteja ja tuimme toisiamme.
Erityisesti muiden läheisten ja toisten armeijaan aikovien tai sen käyneiden kanssa kannattaa jutella kaikesta inttiin liittyvästä. Sillä tavoin voi saada vertaistukea toisilta sekä tietysti konkreettista tietoa.

Itse juttelin noin vuosi sitten erään entisen naispuolisen työkaverini kanssa armeijasta, jonka hän oli käynyt jo aiemmin. Hän oli käynyt palveluksensa loppuun saakka. (Sotilasarvoa en nyt muista). Myöhemmin juttelin erään miespuolisen armeijan valitettavasti keskeyttäneen kanssa asiasta. Hän kertoi joutuneensa lopettamaan pahan astman vuoksi. Tämä toi hyvin konkreettisesti esille sen, että sairaus voi olla todellinen este palveluksen käymiselle. Tuolloin sisäistin sen paremmin, vaikka olinkin tietysti asiasta tietoinen.

Netissä on paljonkeskustelupalstoja, joista voi löytää vastauksia kysymyksiinsä, mielipiteitä, toisten tarinoita ja kokemuksia, vinkkejä ja muuta sellaista. Suosittelen kuitenkin suhtautumaan niihin erittäin varauksellisesti. Meistä jokainen tietää, että kuka tahansa voi kirjottaa netiin nimimerkillä tai anonyymina mitä tahansa. Vaikka voit saada keskustelufoorumeilta täysin asiallistakin tietoa kannattaa asioista ottaa selvää muiltakin tahoilta.
Olen itsekin noita palstoja lukenut ja löytänyt hyviäkin vinkkejä ja kertomuksia palveluksen suhteen.

Olen lukenut armeija aiheisia kirjoja. Koen itse saaneeni niistä eniten tietoa käytännön asioista ja toimintavoista suoraan porttien sisäpuolelta. Vaikka et olisikaan innokas lukutoukka niin näistä saat korvaamatonta tietoa itse palveluksessa olemisesta, Puolustusvoimien toimintatavoista, fyysisestä ja henkisestä kuormittavuudesta, ym.

Häiriö! Nainen intissä-  kirjan kirjoittanut Kaisa-Maria Tölli on itsekin armeijan käynyt nainen. Kirja sisälsi todenmukaista tietoa ja eri naisten kokemuksia seksuaalisen häirinnän suhteen. Se avasi silmiäni ja auttaa minua valmistautumaan siihen, mitä aika armeijan harmaissa saattaa tuoda mukanaan. Kirjaan voi tutustua tarkemmin alla olevasta linkistä.
https://reservinsanomat.fi/art/hairio-nainen-intissa/
Voittopuolisesti vaikeaa? – Agricola
Toinen kirja jota pidän lukemisen arvoisena on Heikki, Juha ja Timo Lehden kirjoittamasta opaskirjasta varusmiespalvelukseen astujalle. Teos on julkaistu jo vuonna 2006, joten siinä voi olla jonkin verran vanhaa tietoa. Itse pidän tätäkin lukemisen arvoisena!
https://www.goodreads.com/book/show/30523022-inttiin-opaskirja-armeijaan-menij-lle
Inttiin! Opaskirja armeijaan menijälle by Heikki Lehti

Puolustusvoiminen nettisivut lienevät kattavin perustietopaketti. Sieltä löysin tietoa palveluspaikoita, koulutuksen rakenteesta, aloittamisajankohdista, (nais)varusmiesten kokemuksista, koulutushaaroista, hakeutumisesta ja paljon muusta. Itse luin tuota sivustoa läpi jopa kymmeniä kertoja ja aina tuli jotain uutta tietoa. Olen sitä mieltä, että mitä enemmän tiedät, sitä paremmin olet valmistautunut.
https://intti.fi/intti-edessa

Kun päättää hakeutua naisena (ja miesten mennessä lain velvoittamana) varusmiespalvelukseen niin kannattaa miettiä huolella seuraavia asioita:
-Siellä opetetaan pääsääntöisesti vihollisten (ei ihmisten) tappamista
-Koulutus on monipuolista sisältäen fyysisen harjoittelun lisäksi opiskelua
-Puolustusvoimien tarkoitus on tuottaa sodan ajan joukkoja reserviin, jotka kykenevät tarvittaessa puolustamaan Suomea tai muutoin toimimaan maanpuolustuksen tai valtion hyväksi
-Joudut luultavasti kertausharjoituksiin jossain vaiheessa elämääsi. (Edellisen linkin takana on myös tarkempaa tietoa kertausharjoituksista)
-Joudut laittamaan itsesi fyysisesti ja henkisesti lujille silloin, kun jaksaminen tuntuu olevan lopussa
-Palveluspaikkoihin tulee palvelustovereita eri puolilta Suomea erilaisista lähtökohdista omine mielipiteineen ja aatteineen sekä persoonineen. Tämä voi osaltaan lisätä kulttuurishokkia palveluksen alussa, kun joutuu tulemaan omista kuplistaan ulos. Kaikki heistä tulevat tiiviiseen yhteisöön, jossa pitäisi pystytä toimimaan.

Tietoa sosiaalisesta mediasta

Mielestäni Puolustusvoimat tarjoavat hyvin tietoa myös sosiaalisessa mediassa. Facebookissa taitaa olla lähes kaikilla varuskunnilla omat sivut, jonne jaetaan Puolustusvoimien arkea.
Myös Instagramissa olen laittanut seurantaan niin Puolustusvoimien ylläpitämiä tilejä, mutta myös varusmiesten omia tilejä. Niissä on se hyvä puoli, että heiltä voi kysyä heidän omista kokemuksistaan ja he jakavat armeijan arkea sinne omasta näkökulmastaan.
Heiltä olen saanut vinkkejä ja tietoja menkkojen kanssa selviytymiseen, kuntotesteistä, leirien hygieniasta, varusteiden painosta, eri koulutushaaroista ja paljon muusta!

Alla linkkejä eri sosiaalisen median sivustoille:
http://instagram.com/inttinaisensilmin

http://instagram.com/inttielamaa

http://www.instagram.com/puolustusvoimat

http://www.facebook.com/urheilukoulu/?epa=SEARCH_BOX

http://www.facebook.com/search/top/?q=puolustusvoimat%20-%20f%C3%B6rsvarsmakten&epa=SEARCH_BOX

https://www.facebook.com/JaakariPR/





lauantai 18. huhtikuuta 2020

Hakuprosessini avaaminen

Heippa ja iloista pääsiäisen aikaa kaikille!


Tällä kertaa haluan avata tarkemmin hakua naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Päätin ennen vuoden vaihdetta viime joulukuussa (2019), että nyt on aikani hakea. Hakemuksessa toivoin palveluspaikakseni 1. Jääkäriprikaatia Sodankylässä, 2. Jääkäriprikaatia Rovaniemellä ja 3. Kainuun prikaatia. Ensisijaisesti toivoisin pääseväni Sodankylään, koska siellä ovat ne koulutukset (tai miksi niitä nyt kutsutaan), joihin olisin palvelusikanani kiinnostunut kouluttautumaan. Hakiessani ilmaisin kiinnostustani myös johtajakoulutukseen. En tarkoita tällä siis RUKia (Reserviupseerikurssi) vaan aliupseerikurssia. Myös erilaiset miehistötehtävät voisi kiinnostaa minua. Minua kiinnostaviin tehtäviin kuuluu lääkintä-,jääkäri-,viesti-, sotilaspoliisi-, konekivääri- tai rynnäkkökiväärimiehen koulutus. Mutta tosiaan tuo aliupseerikurssi kiinnostaisi myös todella paljon, mutta ajattelin asian näin, että teen siellä armeijassa parhaani ja valmistaudun parhaan kykyni mukaan jo nyt tuleviin koitoksiin ja katson mihin se riittää.
Uskon myös, että näkemykseni ja kiinnostuksen kohteeni voivat muuttua palveluksen aikana, joten siksi en ole vielä tietyllä tapaa päättänyt mitään lopullista.
¨
Mutta joo tosiaan. Haluan avata tätä omaa hakuprosessiani tarkemmin. Menin jo tutuksi käyneelle puolustusvoimien sivuille, josta tiesin löytäväni kaikki tarvittavat lomakkeet.
Tulostin niitä kouluni ATK-luokassa, koska minulla ei ollut omaa tulostinta. Se oli hetki, jolloin minulle tuli ensimmäistä kertaa sellainen olo, että olin tekemässä suurta valintaa, josta olin haaveillut jo pitkään. Tuli sellainen tunne, että nyt olen oikealla tiellä.
Sivustolta täytyi tulostaa itse hakemus, kyselylomake terveydentilan tutkimusta varten sekä lääkärinlausunto terveydentilasta.
Muistan varmasti lopun elämäni sen kihelmöivän jännityksen, kun tulostin ja täytin noita lomakkeita! Olin jollain tapaa ehkä jopa euforisessa tilassa, jos niin voi edes sanoa.

Seuraavaksi oli vuorossa lääkärin tarkastus. Yleensä palveluskelpoisuustarkastus maksaa, mutta usein opiskeluterveyden huollossa sen saa ilmaiseksi, jos on alaikäinen. Itse sain käydä ilmaiseksi. Lääkärintarkastuksen tarkoitus on selvittää, onko hakijalla fyysisiä tai psyykkisiä esteitä tai muita palvelusta häiritseviä tekijöitä.
Lääkäri tutki minulta ryhdin ja lihaksiston, korvat ja kuulon, näön, pituuden ja painon. Samalla lääkäri kävi kanssani terveyskyselyn vastauksiani läpi. Siellä olin maininnut minulle lapsena diagnosoidusta lievästä skolioosista. Silloin tuli pieni jännityksen hetki. Muutoin en tarkastusta jännittänyt lainkaan. Lääkäri yritti etsiä tietoja tarkemmin, mutta ne eivät olleet nähtävillä.
Tarkastuksen lopussa tilanne helpotti, kun hän merkitsi lääkärintodistukseen palveluskelpoisuusluokaksi A-luokan. Hän myös sanoi, että painavat kantamukset voivat vaikuttaa ryhtiin pitkällä aikavälillä. Skolioosi voi myös vaikuttaa ryhtiin ja sanoi, että jos selän kanssa tulee ongelmia on syytä käydä lääkärissä.
Olin todella huojentunut, ettei se skolioosi vaikuttanut palveluskelpoisuusluokkaani. Sain kyseiseksi luokaksi A-luokan ja tunsin oloni huojentuneeksi.
Tähän haluan vielä mainita, että lääkärini oli miespuolinen jo intin käynyt, joten hänellä oli siinä mielessä hyviä näkemyksiä erityisesti fyysistä kuntoani ajatellen. Siitä tosi iso plussa hänelle!

Itsessään lomakkeiden täytöstä haluaisin kertoa sen verran, että ne kannattaa täyttää huolella ja ajan kanssa, jottei niihin tule virheitä. Niiden tarkoitus on auttaa Puolustusvoimien henkilökuntaa (jotka valinnat tekevät) tekemään sinulle ja heille sopivia valintoja. Sairauksista ja vammoista ei kysellä turhaan, joten kysymyksiin kannattaa vastata rehellisesti. Samalla hakiessani pystyt itse vaikuttamaan omiin toiveisiisi palveluksen suhteen. Palvelus vie elämästäsi aikaa 1/2-1 vuoden verran aikaa, joten kannattaa yrittää vaikuttaa siihen, kuinka se tulee kulumaan.
Itse sain hakemukseni toimitettua aluetoimistolleni viemällä ne perille saakka. Ne ehtivät kirjaimellisesti nipin napin perille. Itsellä tuli kiire niiden viemisessä, joten kannattaa ihan tosi olla liikkeellä ajoissa. Säästyt paljolta stressiltä. Kaikesta huolimatta hakemukseni ehti perille ajoissa.
Sain parisen viikkoa myöhemmin ilmoituksen, jossa ilmoitettiin hakemukseni olevan käsiteltävänä. Siitä meni taas muutama viikko, kun postissa tuli kutsu valintatilisuuteen ja ennakkokysely palveluksen tiimoilta.
Kyselyssä kysyttiin seuraavia asioita:
-Miksi haluan suorittaa asepalveluksen?
-Millaisia odotuksia ja mielikuvia sinulla on asepalveluksesta?
-Mitä liikuntaharrastuksia sinulla on) Kuinka usein harrastat? Muita urheilusaavutuksia?
Mitä vahvuuksia ja heikkouksia sinulla on asepalveluksen kannalta? Mitä ominaisuuksia uskot pystyväsi kehittämään asepalveluksen aikana?
-Minkälaisen koulutuksen haluaisit? (Upseeri, aliupseeri, miehistön erikoistehtävät vai miehistötehtävät)^
-Jos koulutustoiveesi ei toteudu? Haluatko jatkaa palvelustasi silti?
-Oletko ajatellut pyrkiä Puolustusvoimien tai Rajavartioston palvelukseen, joko sotilas- tai siviilitehtäviin palveluksesi jälkeen?

Ajattelin laittaa nämä kysymykset teille lukijoille pohtimisen avuksi. Uskon ainakin itse, että noita kysymyksiä on hyvä pohtia, vaikkei olisi vielä päättänytkään astua palvelukseen.

Sain tosiaan myös kutsun valintatilaisuuteen, jonka piti olla huhtikuun puolenvälin jälkeen. Kuitenkin tämä nyt valloillaan oleva koronatilanne aiheutti sen, että valinnat tehdään erillisen puhelinhaastattelun, hakemuksen, lääkärintodistuksen ja kahden aikaisemman kyselyn perusteella. Puhelussa minua tullaan haastattelemaan erilaisilla kysymyksillä, joista en vielä tiedä mitään. Voisin kertoa siitä tarkemmin jonkun myöhemmän postauksen yhteydessä.
Itseäni jää toki harmittamaan se, että valintatilaisuudessa olisi saanut ehkä enemmän infoa asioista ja itse palvelukseen astumispäivästä. Samalla olisin saanut nähdä muita aloittavia naisia ja ehkä jakaa fiiliksiä heidän kanssaan jo etukäteen. Olisin ollut kiinnostunut kuulemaan heidän lähtökohdistaan ja mielipiteistään enemmän, mutta enköhän ehdi sellaisiakin sitten palveluksessakin jakamaan.

Olen itse erittäin huojentunut, että sanoin hakemuksessani ja kyselyissä kaiken olennaisen. Se, että täytin ne huolella helpottaa varmasti myös valintoja tekeviä henkilöitä Puolustusvoimilla. Samalla voin ajatella, että olen tehnyt voitavani mahdollisimman hyvin ja nyt saan jännityksellä odotella tuloksia.

Itselläni on vahva usko siihen, että palveluspaikkatoiveeni ainakin toteutuisi. Toivotaan, että meistä mahdollisimman moni saisi itselleen sopivan palveluspaikan- ja tehtävän.
Ihan loppuun linkkaan teille muutaman sivuston. Mukana heti ensimmäisenä se, mistä voi tulostaa hakulomakkeet!

Seuraava postaus käsittelee omaa armeijaan valmistautumistani.




Haluan painottaa, että jokaisessa postauksessa olevat mietteeni, kokemukseni, sattumukset ja ylipäänsä kaikki jutut ovat omaa näkökulmaani. Juuri sinä voit kokea asiat eri tavoin, kuin minä. Postauksen tarkoitus onkin kertoa minun polustani ja antaa tietoa ja vertaistukea muille. Mainitsen tämän saman asian jokaisen tekstini lopussa.



https://intti.fi/naisten-vapaaehtoinen-asepalvelus

https://maavoimat.fi/kaartin-jaakarirykmentin-blogi/-/blogs/varusmiesjohtajan-palvelus-huipentuu-kaakko-19-harjoitukseen

https://intti.fi/kutsunnat

https://www.youtube.com/watch?v=zckyV_gLwWM