sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Kuinka valmistaudun henkisesti?

Heippa kaikille ja leppoisaa sunnuntaita!

  Aivan ensimmäinen postaukseni tähän intti sarjaan liittyen katosi, kun jouduin siirtämään tekstejäni, eikä sitä ole emää tässä todellisuudessa. Ajattelin kuitenkin tehdä sen suunnitelmani pohjalta uudelleen jossain vaiheessa.

Tänne Lappiin tuli tänä aamuna takatalvi. Pihalla sataa räntää tai samantyyppistä lunta, kuin ensilumi on. Siksi ajattelinkin, että tänään suunnittelen ja kirjoitan tämän postauksen valmiiksi ja illalla treenailen vielä vähän kestävyyskuntoa ja lihaskuntoa. Lopuksi ajattelin tehdä vielä kunnon kehonhuollon venytellen.

Sain tällä viikolla palveluksenaloittamismääräyksen postiin. Toiveeni toteutui ja pääsin Sodankylän Jääkäriprikaatiin aloittamaan saapumiserässä 1/21 4. päivänä tammikuuta 2021. Tämä tieto oli jo monia viikkoja odotettu, joten en meinannut malttaa olla naureskelematta astellessani postin toimipisteeltä pois.

Tässä postauksessa aionkin kertoa teille omasta valmistautumisestani armeijaan henkisellä tasolla naisnäkökulmasta.

Kuinka valmistautua henkisesti?

Itse pidän kaikenlaista valmistautumista yhtä tärkeänä, kunhan se tapahtuu sopivassa suhteessa toisiinsa. Kun aloin ensimmäisiä kertoja pohtia armeijaan menoa, keskustelin asiasta muidenkin asiaa pohtivien ystävieni kanssa. Sain heiltä tukea, kannustusta ja hyviä pointteja ja tuimme toisiamme.
Erityisesti muiden läheisten ja toisten armeijaan aikovien tai sen käyneiden kanssa kannattaa jutella kaikesta inttiin liittyvästä. Sillä tavoin voi saada vertaistukea toisilta sekä tietysti konkreettista tietoa.

Itse juttelin noin vuosi sitten erään entisen naispuolisen työkaverini kanssa armeijasta, jonka hän oli käynyt jo aiemmin. Hän oli käynyt palveluksensa loppuun saakka. (Sotilasarvoa en nyt muista). Myöhemmin juttelin erään miespuolisen armeijan valitettavasti keskeyttäneen kanssa asiasta. Hän kertoi joutuneensa lopettamaan pahan astman vuoksi. Tämä toi hyvin konkreettisesti esille sen, että sairaus voi olla todellinen este palveluksen käymiselle. Tuolloin sisäistin sen paremmin, vaikka olinkin tietysti asiasta tietoinen.

Netissä on paljonkeskustelupalstoja, joista voi löytää vastauksia kysymyksiinsä, mielipiteitä, toisten tarinoita ja kokemuksia, vinkkejä ja muuta sellaista. Suosittelen kuitenkin suhtautumaan niihin erittäin varauksellisesti. Meistä jokainen tietää, että kuka tahansa voi kirjottaa netiin nimimerkillä tai anonyymina mitä tahansa. Vaikka voit saada keskustelufoorumeilta täysin asiallistakin tietoa kannattaa asioista ottaa selvää muiltakin tahoilta.
Olen itsekin noita palstoja lukenut ja löytänyt hyviäkin vinkkejä ja kertomuksia palveluksen suhteen.

Olen lukenut armeija aiheisia kirjoja. Koen itse saaneeni niistä eniten tietoa käytännön asioista ja toimintavoista suoraan porttien sisäpuolelta. Vaikka et olisikaan innokas lukutoukka niin näistä saat korvaamatonta tietoa itse palveluksessa olemisesta, Puolustusvoimien toimintatavoista, fyysisestä ja henkisestä kuormittavuudesta, ym.

Häiriö! Nainen intissä-  kirjan kirjoittanut Kaisa-Maria Tölli on itsekin armeijan käynyt nainen. Kirja sisälsi todenmukaista tietoa ja eri naisten kokemuksia seksuaalisen häirinnän suhteen. Se avasi silmiäni ja auttaa minua valmistautumaan siihen, mitä aika armeijan harmaissa saattaa tuoda mukanaan. Kirjaan voi tutustua tarkemmin alla olevasta linkistä.
https://reservinsanomat.fi/art/hairio-nainen-intissa/
Voittopuolisesti vaikeaa? – Agricola
Toinen kirja jota pidän lukemisen arvoisena on Heikki, Juha ja Timo Lehden kirjoittamasta opaskirjasta varusmiespalvelukseen astujalle. Teos on julkaistu jo vuonna 2006, joten siinä voi olla jonkin verran vanhaa tietoa. Itse pidän tätäkin lukemisen arvoisena!
https://www.goodreads.com/book/show/30523022-inttiin-opaskirja-armeijaan-menij-lle
Inttiin! Opaskirja armeijaan menijälle by Heikki Lehti

Puolustusvoiminen nettisivut lienevät kattavin perustietopaketti. Sieltä löysin tietoa palveluspaikoita, koulutuksen rakenteesta, aloittamisajankohdista, (nais)varusmiesten kokemuksista, koulutushaaroista, hakeutumisesta ja paljon muusta. Itse luin tuota sivustoa läpi jopa kymmeniä kertoja ja aina tuli jotain uutta tietoa. Olen sitä mieltä, että mitä enemmän tiedät, sitä paremmin olet valmistautunut.
https://intti.fi/intti-edessa

Kun päättää hakeutua naisena (ja miesten mennessä lain velvoittamana) varusmiespalvelukseen niin kannattaa miettiä huolella seuraavia asioita:
-Siellä opetetaan pääsääntöisesti vihollisten (ei ihmisten) tappamista
-Koulutus on monipuolista sisältäen fyysisen harjoittelun lisäksi opiskelua
-Puolustusvoimien tarkoitus on tuottaa sodan ajan joukkoja reserviin, jotka kykenevät tarvittaessa puolustamaan Suomea tai muutoin toimimaan maanpuolustuksen tai valtion hyväksi
-Joudut luultavasti kertausharjoituksiin jossain vaiheessa elämääsi. (Edellisen linkin takana on myös tarkempaa tietoa kertausharjoituksista)
-Joudut laittamaan itsesi fyysisesti ja henkisesti lujille silloin, kun jaksaminen tuntuu olevan lopussa
-Palveluspaikkoihin tulee palvelustovereita eri puolilta Suomea erilaisista lähtökohdista omine mielipiteineen ja aatteineen sekä persoonineen. Tämä voi osaltaan lisätä kulttuurishokkia palveluksen alussa, kun joutuu tulemaan omista kuplistaan ulos. Kaikki heistä tulevat tiiviiseen yhteisöön, jossa pitäisi pystytä toimimaan.

Tietoa sosiaalisesta mediasta

Mielestäni Puolustusvoimat tarjoavat hyvin tietoa myös sosiaalisessa mediassa. Facebookissa taitaa olla lähes kaikilla varuskunnilla omat sivut, jonne jaetaan Puolustusvoimien arkea.
Myös Instagramissa olen laittanut seurantaan niin Puolustusvoimien ylläpitämiä tilejä, mutta myös varusmiesten omia tilejä. Niissä on se hyvä puoli, että heiltä voi kysyä heidän omista kokemuksistaan ja he jakavat armeijan arkea sinne omasta näkökulmastaan.
Heiltä olen saanut vinkkejä ja tietoja menkkojen kanssa selviytymiseen, kuntotesteistä, leirien hygieniasta, varusteiden painosta, eri koulutushaaroista ja paljon muusta!

Alla linkkejä eri sosiaalisen median sivustoille:
http://instagram.com/inttinaisensilmin

http://instagram.com/inttielamaa

http://www.instagram.com/puolustusvoimat

http://www.facebook.com/urheilukoulu/?epa=SEARCH_BOX

http://www.facebook.com/search/top/?q=puolustusvoimat%20-%20f%C3%B6rsvarsmakten&epa=SEARCH_BOX

https://www.facebook.com/JaakariPR/