Heippa ja iloista pääsiäisen aikaa kaikille!
Tällä kertaa haluan avata tarkemmin hakua naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Päätin ennen vuoden vaihdetta viime joulukuussa (2019), että nyt on aikani hakea. Hakemuksessa toivoin palveluspaikakseni 1. Jääkäriprikaatia Sodankylässä, 2. Jääkäriprikaatia Rovaniemellä ja 3. Kainuun prikaatia. Ensisijaisesti toivoisin pääseväni Sodankylään, koska siellä ovat ne koulutukset (tai miksi niitä nyt kutsutaan), joihin olisin palvelusikanani kiinnostunut kouluttautumaan. Hakiessani ilmaisin kiinnostustani myös johtajakoulutukseen. En tarkoita tällä siis RUKia (Reserviupseerikurssi) vaan aliupseerikurssia. Myös erilaiset miehistötehtävät voisi kiinnostaa minua. Minua kiinnostaviin tehtäviin kuuluu lääkintä-,jääkäri-,viesti-, sotilaspoliisi-, konekivääri- tai rynnäkkökiväärimiehen koulutus. Mutta tosiaan tuo aliupseerikurssi kiinnostaisi myös todella paljon, mutta ajattelin asian näin, että teen siellä armeijassa parhaani ja valmistaudun parhaan kykyni mukaan jo nyt tuleviin koitoksiin ja katson mihin se riittää.
Uskon myös, että näkemykseni ja kiinnostuksen kohteeni voivat muuttua palveluksen aikana, joten siksi en ole vielä tietyllä tapaa päättänyt mitään lopullista.
¨
Mutta joo tosiaan. Haluan avata tätä omaa hakuprosessiani tarkemmin. Menin jo tutuksi käyneelle puolustusvoimien sivuille, josta tiesin löytäväni kaikki tarvittavat lomakkeet.
Tulostin niitä kouluni ATK-luokassa, koska minulla ei ollut omaa tulostinta. Se oli hetki, jolloin minulle tuli ensimmäistä kertaa sellainen olo, että olin tekemässä suurta valintaa, josta olin haaveillut jo pitkään. Tuli sellainen tunne, että nyt olen oikealla tiellä.
Sivustolta täytyi tulostaa itse hakemus, kyselylomake terveydentilan tutkimusta varten sekä lääkärinlausunto terveydentilasta.
Muistan varmasti lopun elämäni sen kihelmöivän jännityksen, kun tulostin ja täytin noita lomakkeita! Olin jollain tapaa ehkä jopa euforisessa tilassa, jos niin voi edes sanoa.
Seuraavaksi oli vuorossa lääkärin tarkastus. Yleensä palveluskelpoisuustarkastus maksaa, mutta usein opiskeluterveyden huollossa sen saa ilmaiseksi, jos on alaikäinen. Itse sain käydä ilmaiseksi. Lääkärintarkastuksen tarkoitus on selvittää, onko hakijalla fyysisiä tai psyykkisiä esteitä tai muita palvelusta häiritseviä tekijöitä.
Lääkäri tutki minulta ryhdin ja lihaksiston, korvat ja kuulon, näön, pituuden ja painon. Samalla lääkäri kävi kanssani terveyskyselyn vastauksiani läpi. Siellä olin maininnut minulle lapsena diagnosoidusta lievästä skolioosista. Silloin tuli pieni jännityksen hetki. Muutoin en tarkastusta jännittänyt lainkaan. Lääkäri yritti etsiä tietoja tarkemmin, mutta ne eivät olleet nähtävillä.
Tarkastuksen lopussa tilanne helpotti, kun hän merkitsi lääkärintodistukseen palveluskelpoisuusluokaksi A-luokan. Hän myös sanoi, että painavat kantamukset voivat vaikuttaa ryhtiin pitkällä aikavälillä. Skolioosi voi myös vaikuttaa ryhtiin ja sanoi, että jos selän kanssa tulee ongelmia on syytä käydä lääkärissä.
Olin todella huojentunut, ettei se skolioosi vaikuttanut palveluskelpoisuusluokkaani. Sain kyseiseksi luokaksi A-luokan ja tunsin oloni huojentuneeksi.
Tähän haluan vielä mainita, että lääkärini oli miespuolinen jo intin käynyt, joten hänellä oli siinä mielessä hyviä näkemyksiä erityisesti fyysistä kuntoani ajatellen. Siitä tosi iso plussa hänelle!
Itsessään lomakkeiden täytöstä haluaisin kertoa sen verran, että ne kannattaa täyttää huolella ja ajan kanssa, jottei niihin tule virheitä. Niiden tarkoitus on auttaa Puolustusvoimien henkilökuntaa (jotka valinnat tekevät) tekemään sinulle ja heille sopivia valintoja. Sairauksista ja vammoista ei kysellä turhaan, joten kysymyksiin kannattaa vastata rehellisesti. Samalla hakiessani pystyt itse vaikuttamaan omiin toiveisiisi palveluksen suhteen. Palvelus vie elämästäsi aikaa 1/2-1 vuoden verran aikaa, joten kannattaa yrittää vaikuttaa siihen, kuinka se tulee kulumaan.
Itse sain hakemukseni toimitettua aluetoimistolleni viemällä ne perille saakka. Ne ehtivät kirjaimellisesti nipin napin perille. Itsellä tuli kiire niiden viemisessä, joten kannattaa ihan tosi olla liikkeellä ajoissa. Säästyt paljolta stressiltä. Kaikesta huolimatta hakemukseni ehti perille ajoissa.
Sain parisen viikkoa myöhemmin ilmoituksen, jossa ilmoitettiin hakemukseni olevan käsiteltävänä. Siitä meni taas muutama viikko, kun postissa tuli kutsu valintatilisuuteen ja ennakkokysely palveluksen tiimoilta.
Kyselyssä kysyttiin seuraavia asioita:
-Miksi haluan suorittaa asepalveluksen?
-Millaisia odotuksia ja mielikuvia sinulla on asepalveluksesta?
-Mitä liikuntaharrastuksia sinulla on) Kuinka usein harrastat? Muita urheilusaavutuksia?
Mitä vahvuuksia ja heikkouksia sinulla on asepalveluksen kannalta? Mitä ominaisuuksia uskot pystyväsi kehittämään asepalveluksen aikana?
-Minkälaisen koulutuksen haluaisit? (Upseeri, aliupseeri, miehistön erikoistehtävät vai miehistötehtävät)^
-Jos koulutustoiveesi ei toteudu? Haluatko jatkaa palvelustasi silti?
-Oletko ajatellut pyrkiä Puolustusvoimien tai Rajavartioston palvelukseen, joko sotilas- tai siviilitehtäviin palveluksesi jälkeen?
Ajattelin laittaa nämä kysymykset teille lukijoille pohtimisen avuksi. Uskon ainakin itse, että noita kysymyksiä on hyvä pohtia, vaikkei olisi vielä päättänytkään astua palvelukseen.
Sain tosiaan myös kutsun valintatilaisuuteen, jonka piti olla huhtikuun puolenvälin jälkeen. Kuitenkin tämä nyt valloillaan oleva koronatilanne aiheutti sen, että valinnat tehdään erillisen puhelinhaastattelun, hakemuksen, lääkärintodistuksen ja kahden aikaisemman kyselyn perusteella. Puhelussa minua tullaan haastattelemaan erilaisilla kysymyksillä, joista en vielä tiedä mitään. Voisin kertoa siitä tarkemmin jonkun myöhemmän postauksen yhteydessä.
Itseäni jää toki harmittamaan se, että valintatilaisuudessa olisi saanut ehkä enemmän infoa asioista ja itse palvelukseen astumispäivästä. Samalla olisin saanut nähdä muita aloittavia naisia ja ehkä jakaa fiiliksiä heidän kanssaan jo etukäteen. Olisin ollut kiinnostunut kuulemaan heidän lähtökohdistaan ja mielipiteistään enemmän, mutta enköhän ehdi sellaisiakin sitten palveluksessakin jakamaan.
Olen itse erittäin huojentunut, että sanoin hakemuksessani ja kyselyissä kaiken olennaisen. Se, että täytin ne huolella helpottaa varmasti myös valintoja tekeviä henkilöitä Puolustusvoimilla. Samalla voin ajatella, että olen tehnyt voitavani mahdollisimman hyvin ja nyt saan jännityksellä odotella tuloksia.
Itselläni on vahva usko siihen, että palveluspaikkatoiveeni ainakin toteutuisi. Toivotaan, että meistä mahdollisimman moni saisi itselleen sopivan palveluspaikan- ja tehtävän.
Ihan loppuun linkkaan teille muutaman sivuston. Mukana heti ensimmäisenä se, mistä voi tulostaa hakulomakkeet!
Seuraava postaus käsittelee omaa armeijaan valmistautumistani.
Haluan painottaa, että jokaisessa postauksessa olevat mietteeni, kokemukseni, sattumukset ja ylipäänsä kaikki jutut ovat omaa näkökulmaani. Juuri sinä voit kokea asiat eri tavoin, kuin minä. Postauksen tarkoitus onkin kertoa minun polustani ja antaa tietoa ja vertaistukea muille. Mainitsen tämän saman asian jokaisen tekstini lopussa.
https://intti.fi/naisten-vapaaehtoinen-asepalvelus
https://maavoimat.fi/kaartin-jaakarirykmentin-blogi/-/blogs/varusmiesjohtajan-palvelus-huipentuu-kaakko-19-harjoitukseen
https://intti.fi/kutsunnat
https://www.youtube.com/watch?v=zckyV_gLwWM